Contents
 
BIKESTER

Miten varustautua ja valmistautua pyörämatkalle? Lue Teron vinkit!

Miten varustautua ja valmistautua pyörämatkalle? Lue Teron vinkit!

Pyörämatkailu on erittäin suosittu matkustusmuoto eikä syyttä. Polkupyörällä pääsee liikkumaan vapaasti, ekologisesti, edullisesti ja oman aikataulun mukaan. Pyörän selästä on helppo tutustua uusiin kohteisiin ja kulttuureihin sekä aistia ympärillä olevaa tunnelmaa ja maailmaa. Pyörällä pääsee usein myös sellaisiin paikkoihin, joihin ei ehkä muuten menisi tai edes pääsisi. Lisäksi pyöräily on tietysti mitä mainioin liikuntamuoto!

My Journey To Happiness -blogin Tero Tikkanen hyppäsi kesäkuussa fatbikensa selkään tarkoituksenaan pyöräillä noin 4000 kilometrin reitti Suomen ja Pohjois-Norjan läpi. Lue alta Teron reissusta sekä nappaa talteen hänen bikepacking-vinkkinsä kaikille aloitteleville pyörämatkailijoille!

Kertoisitko lyhyesti pyörämatkastasi. Mikä oli reissun tarkoitus ja millainen oli reittisi?

Olen suorittanut suurimman osan elämästäni, elänyt hektistä, lähes kaaoottista, aikataulutettua elämää, kalenteri kädessä juossut paikasta toiseen. Halusin hetkeksi irtaantua oravanpyörästä pois ja nauttia vapaudesta ja sen tuomasta tunteesta. Tarkoituksena oli tehdä ensimmäinen pitempi pyörämatkani, nähdä Suomen luontoa, pyöräillä Norjassa sekä kokea yötön yön. Matkan tarkoituksena ei kuitenkaan ollut pelkästään pyörämatka Suomen ympäri, vaan myös tempauksellani muistuttaa ihmisiä puhtaan veden käytöstä, vesien suojelusta sekä saasteettomamman liikkumisen puolesta. Loin varainkeruun The Water Project- organisaatiolle, joka parantaa Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa paikallisten elinoloja.

Alustava reittisuunnitelma oli polkea Tampereelta Länsi-rannikolle, jota pitkin kohti lappia ja edelleen kohti pohjoisinta kärkeä minne Manner-Euroopasta maanteitse pääsee, Nordkappiin, Jäämeren rannalle. Pohjoisesta tarkoituksena oli lasketella Itä-Suomea pitkin alas Hankoon ja kotiin Tampereelle. Lopullinen reitti meni Nordkappiin asti kutakuinkin suunnitelmien mukaan mutta matka päättyi lopulta Kemijärvelle henkilökohtaisten syiden takia. Matkalle kertyi pituutta kokonaisuudessaan 2771 km.

Miten paljon valmistelua reissu vaati ja miten paljon etukäteen ryhdyit suunnittelemaan matkaa?

Loppuvuodesta 2016 sain aivan sattumalta käsiini Jukka Salmisen – Polkupyörällä maailman ympäri- Luin kirjan lyhyessä ajassa useaan kertaan läpi, yhä uudestaan ja uudestaan. Innostukseni vain kasvoi ja kasvoi. Katselin useita tunteja polkupyörävideoita, etsin käsiin kaikki mahdolliset polkupyörämatkailusta kertovat kirjat. Imin kaiken, mitä muut kulkijat matkoiltaan kirjoittivat ja kuvasivat. Aloin miettimään josko minäkin joskus. Aloin hiljalleen hankkimaan tarvikkeita, vaikka koko matkasta ei siinä vaiheessa mitään varmuutta vielä olutkaan. Tiesin kuitenkin, että joskus jonkun matkan toteutan.

Tammikuussa 2018 päätin, että tulevana kesänä teen ensimmäisen pitemmän pyörämatkani mutta vasta huhtikuussa 2018 varmistui aikataulu ja alkoi konkreettinen matkan suunnittelu. Samaan aikaan päätin hyväntekeväisyyskohteeni, aloin etsimään itselleni sponsoreita, hankin viimeiset tarvikkeet ja tein jonkinlaista hahmotelmaa reitistä.

Mikä reissussa yllätti ja mitä siitä jäi päällimmäisenä käteen?

Päällimmäisenä jäi käteen vapauden tunne ja se, kuinka hienoa lähteminen ja matkustaminen on. Kaikki ne toistaan upeammat maisemat, varsinkin Norjan puolella. Se, kuinka pienenä ihminen itsensä kokee seistessä tunturin laella, ympärillä ei mitään muuta kuin luontoa silmän kantamattomiin. Se laittoi miehen hiljaiseksi. Lisäksi kaikki tsemppaukset, ystävälliset ja avuliaat ihmiset. Mikä tahansa oli ongelmana, joku aina auttoi. Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta oman itsensä voittaminen ja kaikki muutkin tunteet, jotka matkan aikana kävi läpi. Parasta taisi olla aika oman itsensä kanssa, käyden läpi mennyttä ja tulevaa elämää ja päästä hetkellisesti irti oravanpyörästä.

Tekisitkö jonkun asian toisin jos lähtisit reissuun uudestaan?

Päätös matkalle lähdöstä huomattavasti aikaisemmin ja mahdollisesti perehtyisin eri paikkakuntien ”must see” paikkoihin ennen lähtöä. Ehdottomasti hankkisin tilavamman teltan.

Mikä on tärkeä huomioida reitin ja aikataulun suunnitteluvaiheessa?

Yleisin virhe taitaa olla se, että suunnittelee liian tiukan aikataulun, joka ei anna yhtään joustoa. VARAA TARPEEKSI AIKAA. Aina tulee muuttujia matkalla, pyörä hajoaa, haluatkin käydä jossain suunnittelemattomassa paikassa, sinut kutsutaan kylään tms. Älä suunnittele liian pitkää reissua liian tiukalla aikataululla. Tee mielummin lyhyt reissu löysällä aikataululla. Saat matkastasi paljon enemmän irti. Kannattaa huomioida reitin korkeuserot, joskus se lyhyempi reitti voi olla huomattavasti aikaa vievämpi ja raskaampi, kuin se pitempi reitti. Ei se matka tapa vaan vauhti.

Mitkä ovat pyörämatkailijan viisi must-have varustetta?

Pehmustetut pyöräilyhousut/shortsit, pyörän korjausvälineet, teltta, perus ensiaputarvikkeet, retkikeitin.

Mitä polkupyörältä vaaditaan tämän kaltaisella pidemmällä matkalla?

Varaosien helppoa saatavuutta ja varmatoimisuutta (Itselläni näin ei ollut). Tärkeää on myös pyörän oikea koko ja rungon kestävyys. Pitää kuitenkin muistaa, että aivan tavallisellakin pyörällä ihmiset kiertävät maapalloa, joten mikään tuhansien eurojen pyörä sen ei tarvitse olla.

Mitä kannattaa huomioida pakkausvaiheessa?

Pyörää pakatessa kannattaa huomioida, että paino jakautuisi tasaisesti eteen ja taakse. Se helpottaa huomattavasti pyörän hallittavuutta, lisää ajomukavuutta ja vähentää pyörän rikkoutumista. Myös mahdollisten etulaukkujen sijoittaminen mahdollisimman alas lisää mukavuutta. Laukut kannattaa pakata järjestelmällisesti. Yhteen laukkuun tietyt asiat ja toiseen tietyt asiat. Matkalla helpottaa kummasti tavaroiden kaivamista, kun tietää missä mikäkin tavara on.

Kenelle pyörämatkailu sopii?

Pyörämatkailijalla ei tarvitse olla urheilijan kuntoa. Perusterve pääsee jo pitkälle. Norjassa esimerkiksi tuli vastaan 72- vuotias saksalainen mies, joka oli lähtenyt polkemaan kotoaan Nordkappiin. Pyörämatkailu sopii lähes kaikille ihmisille. Pitää vain suunnitella reitti itselle sopivaksi. Mukaan paljon huumoria ja seikkailumieltä.

Suositteletko reissaamista pyörällä? Miksi juuri Suomessa?

Ehdottomasti suosittelen ja kannustankin ihmisiä ylös sohvalta kokeilemaan. Pyörällä matkatessa tuntee olevansa vapaa, kokee tuulen kasvoilla, haistaa kaikki luonnon tuoksut, kokee vapauden tunteen ja pystyy kokemaan matkaamisen ihan erilailla, kuin esimerkiksi autolla. Lisäksi se on ekologinen, terveellinen ja halpa tapa matkustaa. Suomessa pyöräily on helppoa ja turvallista, ei ole juurikaan isoja ylämäkiä, tiet on suhteellisen hyvässä kunnossa, ihmiset on avuliaita, vettä saa joka puolelta ja majoittuminen on helppoa.

Lopuksi, mitkä kolme vinkkiä antaisit jollekin joka suunnittelee ensimmäistä pidempää pyöräilyreissuaan tai haaveilee sellaisesta?

Uskalla lähteä, toteuta haaveesi, varaa matkaan riittävästi aikaa.

*Kaikki kuvat Teron omia

Innostuitko? Bikesterilta löydät kaikki tarvikkeet ja varusteet seuraavalle pyörämatkallesi!