Contents
 
BIKESTER

Pohjoismaiden parhaat pyöräilyreitit

Pohjoismaiden parhaat pyöräilyreitit

Pyöräretkeä suunnittelevan ei tarvitse lähteä rakkaita naapurimaitamme kauemmas. Jokaisesta pohjoismaasta löytyy nimittäin runsaasti pyöräilyreittejä, niin helppoja reittejä perheille ja aloittelijoille, kuin haastavampia reittejä konkareille. Esimerkiksi Norjan vuoristomaisemat sopivat loistavasti extreme-kokemuksia kaipaavalle maastopyöräilijälle, kun taas Etelä-Ruotsin ja Tanskan litteät maanmuodot tekevät pyöräilystä helppoa, hauskaa ja huoletonta! Pyöräily on myös oiva tapa tutustua niin kotimaamme kuin muidenkin Pohjoismaiden kulttuuriin. Pyöräillessä ehtii näkemään monia eri kohteita, kaupunkeja ja maisemia, ja mielenkiintoisimmissa paikoissa satulan selästä voi nousta pitämään taukoa ja tutkimaan kohdetta. Pyöräilylomalla pääsee myös helposti tutustumaan eri alueiden ruokakulttuuriin sekä historiaan.

Pyöräreissulle lähteminen Pohjoismaissa on erityisen helppoa vapaan liikkuvuuden ansiosta. Rajan ylittäminen on vaivatonta, eikä useinkaan ole tarvetta käyttää tiettyjä rajanylityspaikkoja, kunhan mukana ei ole tullattavaa tavaraa. Voit siis huoletta ja helposti tehdä pyöräretkestäsi kansainvälisen! Pyörän mukana kuljettaminen onnistuu niin autolla kuin lautalla, ja tietysti voit aina vuokrata pyörän vasta kohteessa. Vuokraaminen onnistuu usein sekä etukäteen että paikan päälläkin – tosin jos olet liikenteessä sesonkiaikaan, suosittelemme varaamaan haluamasi pyörän etukäteen. Kukaan ei halua aloittaa maastopyöräilylomaa kuulemalla paikan päällä sitä faktaa, että tallissa on vain kaupunkipyöriä jäljellä! Pohjoismaissa suurin pyöräilyä rajoittava tekijä on tietysti sää. Tanskaa lukuun ottamatta pyöräilykauteen ei useinkaan kuulu talvi, ja syksyllä ja keväälläkin kannattaa mielessä pitää säävaraus. Lumen, jään ja loskan seassa ajaminen on haastavaa puuhaa oikeilla välineilläkin. Tietysti jos kaipaat haasteita esimerkiksi maastopyöräilyyn, ovat Pohjoismaiden lumiset vuorenhuiput ja jään liukastamat metsäpolut todella oivallinen valinta. Alle olemme koonneet muutamia omia suosikkejamme Pohjoismaiden pyöräilykohteista – tutustu listaan & valitse vaihtoehdoista sinulle sopivin kohde!

Pikalinkit maiden pyöräilykohteisiin:  Suomessa | Ruotsissa | Norjassa | Tanskassa | Islannissa

Pyöräilyreitit Suomessa

Saimaan kierros

Saimaan kierros alkaa ja päättyy Lappeenrantaan, ja pituutta reitillä on 182 kilometriä. Matkan varrella on paljon upeita historiallisia kohteita kuten Röytyn kotiseututalo, Kärnäköski ja Hakaniemen museoalue. Tällä pyöräreissulla onkin enemmän kuin suotavaa hypätä aika ajoin pois satulan selästä ja ihmetellä kulttuurikohteita hieman lähempää! Ja kun kyseessä on Saimaa, reitin varrelta löytyy tietysti uskomattoman paljon kaunista järvimaisemaa. Merkittynä reittinä löytyy myös Suur-Saimaan kierros, jonka pituudeksi tulee 450 kilometriä. Kierros alkaa Mikkelistä, ja kulkee muun muassa Puumalan, Savonlinnan, Punkaharjun, Joutsenon ja Savitaipaleen läpi. Nämä keskivaativat reitit tarjoavat pyöräilijälle sekä haastetta että upeita elämyksiä.

Kuninkaantie

Helsingistä Turkuun voi matkata muutenkin kuin nelikaistaista ykköstietä pitkin. Ikivanha kuninkaantie kulkee Helsingistä Raaseporin kautta Turkuun, ja matkan varrella on esimerkiksi Fiskarsin ja Billnäsin ruukit. Molemmat ruukit ovat tätä nykyä tärkeitä kulttuurikohteita, ja alueilta löytyy niin käsityöläisiä kuin panimoita ja ravintoloitakin. Reitin luonto on rehevää eteläisen Suomen rannikkoluontoa, ja maasto melko lailla helppoa, joten reitti sopii hyvin myös aloittelevalle pyöräilijälle. Pituutta reitillä on noin 250 kilometriä. Kuninkaantietä voi myös jatkaa Helsingistä eteenpäin aina Kouvolaan saakka ja lisätä näin reittiin 140 kilometriä. Reitiksi voi valita joko rantareitin tai Salpausselkää pitkin kulkevan reitin omien mieltymysten mukaan.

Saariston rengastie

Tämä reitti on varmasti yksi koko Suomen suosituimmista pyöräilyreiteistä kesäisin! Tasaisen maastonsa ansiosta Turun saaristo sopii koko perheen pyöräilykohteeksi, ja saarelta toiselle hyppiminen lossien avulla tuo päiviin hauskaa vaihtelua. Reitti alkaa Turun tuomiokirkolta ja kokonaismatkaa sille tulee jopa noin 250 kilometriä. Ylitettäviä siltoja reitillä on kokonaiset 12 ja lossimatkojakin yhdeksän! Saariston rengastie on kuitenkin tarkoitettu nautittavaksi, ei kiirehdittäväksi, ja reitin varrella voikin kokea monenlaista historiallisista rakennuksista aina kulinäärisiin elämyksiin. Yöpyminen on mahdollista niin majapaikoissa kuin teltassakin. Hieman vähemmän pyöräilyintoa pursuaville sopii erinomaisesti Pieni Rengastie, joka oikoo hieman pidemmän reitin sisältämiä mutkia.

Kaldoaivin reitti

Tämä Pohjois-Lapin pyöräilyreitti tarjoaa haasteita maastopyöräilijälle. Reitti kulkee yhden Suomen suurimman erämaa-alueen, Kaldoaivin, läpi Mieraslompolosta aina Pulmankijärvelle saakka. Pituutta reitillä on 70 kilometriä, ja reittiä poljettaessa erämaan rauhasta saa nauttia siis noin kolmen päivän ajan. Reitin ehdoton plussa on se, että polku on näkyvissä lähes koko matkan ajan, joten pyöräilykokemus on miellyttävä. Alun haastavaa maastoa ei kannata säikähtää – reitti alkaa melkoisen kivikkoisella ylämäellä, mutta meno kyllä helpottuu ensimmäisten kilometrien jälkeen! Monien purojen ansiosta vesipullon täyttäminen ei ole ongelma, ja Suomen laajojen jokamiehenoikeuksien ansiosta teltan voi pystyttää lähestulkoon minne tahansa reitin varrelle.

Pyöräily Suomessa

Lähiseutumatkailu kasvattaa jatkuvasti suosiota, ja tutustuminen kotimaahamme onnistuukin näppärästi pyörällä! Tiet ovat Suomessa valtaosin erittäin hyväkuntoisia, joten pyöräileminen onnistuu ilman suuria haasteita. Maastoltaan Suomi sopii erinomaisesti aloittelijoille, mutta reittivalinnasta riippuen löydät täältä halutessasi myös paljon haasteita. Maastopyöräilijälle Suomen Lapin karut erämaat ovat loistava valinta – pyöräilemään pääsee rauhassa, ja tunturimaasto tarjoaa haasteita mutta myös paljon onnistumisen hetkiä. Maastopyöräilijälle sopii erinomaisesti myös hiekkaharjujen kangasmetsät, joissa näkyvyys on erinomainen ja haastetta matkantekoon tuo juurakkoinen maasto! Kuten kaikissa Pohjoismaissa, myös Suomessa puhdas luonto ja jokamiehenoikeudet tekevät pyörävaelluksista helppoa ja mukavaa. Ohi vilisevät järvet, kangasmetsät ja koivulehdot muistuttavat siitä, kuinka onnekkaita me suomalaiset olemmekaan! Suunnitellessasi reittiä polkupyöräilyyn muistathan, että esimerkiksi metsähallituksen sivuilta voit ladata maastokarttoja, joiden avulla saat realistisen kuvan teiden tarjoamista haasteista.

Pyöräilyreitit Ruotsissa

Sjuhäradsrundan

Länsi-Ruotsista löytyvä Sjuhäradsrundan on noin 150 kilometrin pituinen pyöräilyreitti, joka kulkee suurimmaksi osaksi vanhojen, käyttämättömien rautatiepenkkojen päällä. Saat siis pyöräillä kaukana kaikesta muusta liikenteestä, mikä tekeekin pyöräilykokemuksesta ihanan rauhallisen. Tällä reitillä luonto on pääosassa! Koska reitti kulkee vanhaa rautatietä pitkin, ei reitin varrella ole myöskään suuria ylä- tai alamäkiä, ja polkemaan pääsee reipasta vauhtia. Reitiltä löytyy erinomaiset opastekyltit ja paljon nähtävää – järviä, satoja vuosia vanhoja raunioita, kauniita kirkkoja sekä tietenkin tauko- ja leirintäpaikkoja, joille voi pysähtyä syömään ja lepäämään. Tämä reitti soveltuu erinomaisesti aloittelijoille, mutta ainutlaatuisuutensa vuoksi suosittelemme sitä vahvasti myös kokeneille pyöräilijöille!

Kattegattsleden

Ruotsin ensimmäinen kansallinen pyöräilyreitti Kattegattsleden sijaitsee Ruotsin länsirannikolla Skånessa. Se yhdistää Helsinborgin ja Göteborgin kaupungit. Pituutta reitille tulee noin 370 kilometriä, jotka upeita rannikkomaisemia ihastellessa vilahtavat ohi yllättävänkin vikkelään. Reitin voi tietysti jakaa myös osiin tai pyöräillä vain osan siitä. Suosittu pätkä on esimerkiksi noin 100 kilometrin matka Helsinborgista suloiseen Båstadin kesäkaupunkiin. Matkan varrella on myös esimerkiksi Kullabergin kaunis luonnonpuisto, jossa voi halutessaan kokeilla vaikkapa kalliokiipeilyä vastapainona pyöräilylle!

Kinnekulle

Pohjois-Ruotsin Åre tunnetaan maastopyörien paratiisina, mutta lännessä sijaitseva Kinnekulle ei Årelle paljoa häviä! Kinnekulle on ehdottomasti yksi maastopyöräilijän unelmakohteista Ruotsissa. Noin 80 kilometrin pituisen reitin korkein kohta on noin 300 metriä merenpinnan yläpuolella, mutta haasteita reitiltä ei puutu. Kuten ei myöskään upeita maisemia! Kinnekulle on yksi Länsi-Ruotsin korkeimmista kohdista, ja se tarjoaa myös pitkiä alamäkiä, jotka sopivat loistavasti harjoitteluun ja joiden aikana pääsee todella nauttimaan maastopyöräilyn parhaista puolista. Kinnekullen huipulta avautuu uskomaton järvimaisema. Vaikka Kinnekulle ei vuori olekaan, on se silti haasteita etsivien maastopyöräilijöiden suosiossa – etenkin, jos haluaa nauttia astetta lämpimimmistä säistä!

Pyöräily Ruotsissa

Ruotsi on helppo kohdemaa pyöräilylomalle Suomesta, sillä reiteille pääsee niin omalla autolla kuin lautallakin – halutessaan vaikkapa Tukholmasta käsin pyöräillen! Koska Ruotsi on huomattavasti Suomea suurempi maa etenkin pituussuunnassa, on sieltä mahdollista löytää sellaisia reittejä, maisemia ja haasteita, jotka Suomessa ovat kiven alla löytää. Pitkulaisen muotonsa ansiosta Ruotsissa on myös monenlaista luontoa, luoteis-Ruotsin jylhistä vuorimaisemista aina alaviin, peltojen täyttämiin näkymiin eteläisessä Skånessa. Kokonaisuutena Ruotsi on helppo ja monipuolinen pyöräilykohde, josta löytyy jokaiselle varmasti jotakin! Laajojen jokamiehenoikeuksien ansiosta myös yöpyminen Ruotsissa on helppoa, sillä teltan voi pystyttää lähes minne tahansa. Vaikeustasoltaan reitit vaihtelevat lapsiystävällisistä päiväreiteistä aina vaativiin maastopyöräreitteihin.

Pyöräilyreitit Norjassa

The Atlantic Road

The Atlantic Road on 80 kilometrin mittainen reitti Kristansundin ja Budin välillä Norjan länsirannikolla. Se on äänestetty Norjan parhaaksi pyöräilyreitiksi jo useamman kerran. Vaikuttavin osa reittiä on varmasti Atlantin väylä, kahdeksan sillan sarja. Silta on erittäin suosittu matkailukohde eikä suotta – saarelta toiselle jatkuva silta on vaikuttava näky. Sillan alla pauhaavat suuret Atlantin aallot, ja mutkittelevaa siltaa pitkin pyöräily on jo itsessään hauska kokemus. Itse Atlantin väylä -silta on noin kahdeksan kilometrin mittainen. Koska the Atlantic Road -reitti kulkee autotietä pitkin, ja on sesonkiaikaan hyvinkin kiireinen, reittiä ei suositella pienille lapsille.

Stalheimskleiva

Tämä reitti tarjoaa historian lehtien havinaa, sillä se on rakennettu 1840-luvulla parantamaan yhteyttä Oslon ja Bergenin välillä. Tänä päivänä Stalheimskleiva tarjoaa haastetta innokkaille pyöräilijöille, jotka haluavat valloittaa Euroopan jyrkimmät kilometrit. Reitin maisemat ovat kuin satukirjasta: pitkiä serpentiinimäisesti mutkittelevia teitä, joita ympäröivät lumihuippuiset vuoret ja rehevä luonto. Taustamusiikin tarjoaa alueen monet luonnontilassa olevat vesiputoukset. Voiko rauhoittavampaa pyöräily-ympäristöä edes kuvitella? Huomioithan, että tie ei ole auki talvisaikaan jään ja lumen vuoksi. Reitin vaativuuden vuoksi sitä ei myöskään suositella aloittelijoille tai lapsille.

Vestfjord-reitti

Vestfjord-reitti löytyy Lofooteilta, luoteisrannikon saarilta. 180 kilometrin mittainen matka kiertää lähestulkoon koko Vestfjordin. Monista muista Norjan pyöräilyreiteistä poiketen tämä reitti sopii myös hieman nuoremmille pyöräilijöille sekä aloittelijoille, sillä sen maasto ei ole turhan haastavaa. Reitin yleisin aloitus- ja lopetuspaikka on Bodø Lofoottien kärjessä. Matkan varrella on paljon nähtävää: monia kalastajakyliä, museoita alueen historiasta sekä idyllisiä pikkukyliä ja tietysti myös henkeäsalpaavan upeita maisemia. Lofooteilta voi olla vaikeaa löytää majoitusta todella korkean suosion vuoksi, joten majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen tai ottaa selvää muista vaihtoehdoista, kuten esimerkiksi telttapaikoista. Vestfjordin reitti jatkuu myös Lofoottien ulkopuolella, joten voit pidentää matkaasi, jos haluat todella haastaa itsesi. Kokonaismatkaksi Vestfjord-reitistä tulee tällöin noin 450 kilometriä.

Pyöräily Norjassa

Norja on erinomainen kohde etenkin haasteita kaipaavalle pyöräilijälle. Haastetta pyöräreitteihin tuo sekä maasto että sääolosuhteet. Norja on myös loistava kohde maastopyöräilyn treenaamiseen. Toki Norjasta löytyy helpompiakin reittejä, jotka sopivat myös aloittelijoille ja perheen pienimmille. Norjassa pyöräilyyn tuo haastetta usein kapeat tiet, etenkin vuoristoissa, jotka ovat sesonkiaikaan eli kesäkuukausina melko vilkkaasti liikennöityjä. Muistathan siis Norjassa pyöräillessäsi pysyä tarkkana ja valppaana. Huomioithan myös, että useimmissa Norjan tunneleissa pyöräily on kielletty. Sinun tulee siis löytää vaihtoehtoinen reitti. Yöpyminen on useimpien reittien varrella mahdollista niin hotelleissa, majataloissa, retkimökeissä kuin teltassakin. Norja ei varmasti jätä ketään kylmäksi – viileistä säistä huolimatta!

Pyöräilyreitit Tanskassa

Rødvig – Stevns Klint – Store Heddinge

Tällä reitillä on mahdollisuus kokea todellista historian havinaa. Stevns Klintilta on löydetty dinosauruksen fossiileja ja matkan varrelta löytyy myös satoja vuosia vanha kirkko, joka melkein tippui mereen – ainekset mielenkiintoiseen ja hauskaan pyöräretkeen ovat koossa! Matkaa reitille tulee reittivalinnasta riippuen joko 22 tai 42 kilometriä, ja se on niin aloittelijalle kuin perheen pienemmillekin polkijoille sopivaa maastoa. Historiallisten paikkojen ja rakennusten lisäksi reitin varrella on upeita maisemia Itämeren rannikosta aina Tanskan lumoaviin metsiin ja peltoihin!

Bornholm

Bornholmin saaren erikoisuutena ovat pyöräreitit, jotka kulkevat vanhoja, käyttämättömiä rautatieväyliä pitkin – uniikki ja unohtumaton kokemus! Bornholm on Tanskan itäisin saari, joka on esimerkiksi ruokakulttuuriltaan täysin ainutlaatuinen. Bornholmin upeassa luonnossa on mahdollista myös testata maastopyöräilytaitojaan. Maasto on juuri sopivan haastavaa aloittelijalle, mutta tarpeeksi mielenkiintoista myös porukan kokeneemmille maastopyöräilijöille! Saarella on monia eri pyöräreittien mahdollisuuksia, ja suosittuja valintoja ovat esimerkiksi reitit Allingesta tai Rønnesta Svanekeen. Molempien reittien varrella on mahdollista kokea vanhoja kyliä, valkoisia hiekkarantoja ja reheviä metsiä.

Høje – Møn

Tämä ainoastaan 18 kilometrin pituinen reitti kuulostaa ehkä helpolta nakilta, mutta älä hämäänny – Tanskan yleiskuvasta poiketen tällä reitillä reitesi saavat kyytiä korkeuseroista johtuen! Tietystikään nousut eivät ole yhtä rankkoja kuin vuoristossa pyöräillessä, mutta aloittelevalle matkapyöräilijälle tämä tanskalainen reitti kyllä asettaa haasteen. Raataminen kuitenkin palkitaan, sillä huipulta on uskomattoman kauniit näkymät merelle ja Tanskan maaseudulle. Upeita näköalapaikkoja etenkin Itämerelle löytyy pitkin matkaa, joten syitä tauon pitämiseen tällä reitillä on riittämiin!

Rold skov – Roldin metsä

Roldin metsä on Tanskan toiseksi suurin metsä, joka sijaitsee Himmerlandin alueella pohjois-Tanskassa. Tunnelma metsässä on maaginen etenkin aurinkoisina päivinä, kun aurinko siivilöityy puiden lehtien läpi. Roldin alueelta löytyy kolme pyöräilyreittiä: den Store Blå, 24 tunnin reitti (24 timers ruten) sekä Tanskan pisin alamäkireitti. 24 tunnin reitin maasto sopii myös erinomaisesti suunnitukseen maastopyörällä. Lähistöltä löytyy myös Tanskan ensimmäinen maastopyöräreitti, joka on tarkoitettu lapsille! Roldin metsästä löytyy myös runsaasti teltta- ja yöpymispaikkoja, joten pidempikin pyöräretki alueella on mahdollinen.

Pyöräily Tanskassa

Tanskan tasaisuus on ehdottomasti sen valttikortti, mitä tulee pyöräilyyn. Pyöräily onkin iso osa tanskalaista kulttuuria – ei tarvitse kuin poistua metroasemalta Kööpenhaminassa huomatakseen, kuinka tärkeä kulkupeli pyörä on tanskalaisille, sillä jokaisen aseman vieressä on oikea meri pysäköityjä pyöriä! Pyöräilyreitit on myös lähes poikkeuksetta merkitty erinomaisesti. Maaston tasaisuuden ansiosta pyöräily esimerkiksi töihin on leppoisaa eikä turhan hiostavaa hommaa. Tämä eteläinen Pohjoismaa onkin erinomainen kohde pyöräilylomalle koko perheen voimin! Mutta löytyy Tanskasta myös haastetta heille, jotka sitä kaipaavat. Ja upeita maisemia – niitä riittää silmän kantamattomiin. Tanskaan on myös jopa yllättävän helppo päästä ajamalla ensin Ruotsin läpi ja jatkamalla joko Juutinrauman sillan yli tai vaihtoehtoisesti lautalla. Erinomainen kohde aktiivilomalle! Tanskan Pyöräilyliiton sivuilla voit myös näppärästi suunnitella pyöräilyreittisi etukäteen.

Pyöräilyreitit Islannissa

Lähtö- ja paluupisteenä Reykjavik, matkan pituuden rajoitteena vain ja ainoastaan sinun kuntosi. Islannissa voit helposti pyöräillä juuri haluamasi pituisen kierroksen tai käydä vaikka jokaisella rannikolla – idässä, lännessä, etelässä ja pohjoisessa. Rentouttavia kuumia lähteitä pyöräilypäivien välissä unohtamatta!

Pyöräily Islannissa vaatii pyöräilijältä hieman rohkeutta. Kylmät lämpötilat jopa kesällä, vuoristoinen maasto, tuulinen ja sateinen sää, jää ja lumi, silloin tällöin tuhkaa puskevat tulivuoret… Pyöräretki Islannissa on kuitenkin myös ikimuistoinen ja täysin uniikki kokemus! Oikealla asenteella ja oikeilla varusteilla myös Islannin voi valloittaa pyörän selässä. Sääennusteisiin ja tuulitietoihin kannattaa tosin kiinnittää erityistä huomiota, sillä voimakkaiden tuulien takia vastatuuleen pyöräileminen saattaa tuntua samalta, kuin polkisi kuntopyörää – yhtä tyhjän kanssa, mitä eteenpäin liikkumiseen tulee. Islannin henkeäsalpaavat maisemat ovat kuitenkin ehdottomasti kaiken vaivan arvoista!

Kaiken tarvittavan pyöräretkelle löydät Bikesterin valikoimasta

Ikimuistoisia pyöräilyelämyksiä!

toivottaa Bikester-tiimisi