Contents
 

Olet ostanut pyörän – entäs polkimet (ja kengät)?

Olet ostanut pyörän – entäs polkimet (ja kengät)?

Monelle tulee vähän yllätyksenä, ettei polkimet tule pyörän mukana. Ja kun edessä on päätähuimaava valikoima polkimia, voi olla vaikeaa päättää, mitkä tilata. Puhumattakaan erilaisista pyöräilykengistä, mitä markkinoilta löytyy! Olemme kirjoittaneet tämän blogin, tehdäkseen aiheesta selvemmän ja jakamalla sinulle samalla vähän vinkkejä.

Polkimet

Polkimia löytyy jokaisen tyyppiseen pyöräilyyn. Ei ole kuitenkaan aina itsestään selvää minkä tyyppinen poljin sopii parhaiten minkä tyyppiseen pyöräilyyn. Alla käymme yksityiskohtaisesti läpi eri poljintyypit ja minkälaiseen käyttöön ne parhaiten soveltuvat.

Flat-polkimet retkeilyyn ja kaupungille

Jos haluat käyttää fillariasi kaupungilla liikkumiseen sekä kauempana olevien maisemien tutkimiseen, yksinkertaiset ja perinteiset kaupunki-/retkeilypolkimet saattavat olla paras vaihtoehto.Edullisemmat flat-polkimet (tai flättipolkimet, eng. flat-pedals ja platform pedals) ovat usein osittain muovista valmistetut kun taas hinnakkaampien flättien rungot ovat useimmiten metallia. Kannattaa valita sellaiset, joissa on kumipito, sillä ne estävät jalkojesi liukumista sateisella säällä.Vaikka tämän tyyppisiä polkimia löytää hyvinkin halvalla, kannattaa harkita vähän enemmän maksamista ominaisuuksista, kuten tiivistetyistä laakereista ja kestävämmistä cr-mo-akseleista. Niin kuin niin monessa muussakin asiassa, halvimpien polkimien ostaminen tarkoittaa yleensä uusien ostoa ennen pitkää.Flat-polkimet on myös saatavilla SPD-klosseilla yhdellä puolella, halutessasi käyttää SPD-kenkiäsi niiden kanssa – aiheesta lisää myöhemmin.

Polkimet maastopyöräilyyn

Yleisesti ottaen maastopyöräpolkimet tulevat kahdella päävariaatiolla: flat- ja lukkopolkimina (tunnetaan myös nimellä klossipolkimet, eng. ”clipless”), jotka vaativat erityiset kengät.Maastopyörien flat-polkimissa on huomattavasti suurempi pinta-ala kuin urbaaniin ajoon tarkoitetuissa vastaavissa ja niissä on usein raot, jotta muta ei jää kiinni. Lisäksi niissä on yleensä (joskus irrotettavat) tapit, jotka pureutuvat kengänpohjiisi. Jotkut maastopyöräilijät suosivat flat-polkimia, koska ne eivät vaadi erityisiä kenkiä ja niihin on äärimmäisen helppo kiinnittää ja irrottaa kintut. Näitä edustavat yleensä downhill- freeride- ja dirtjump-kuskit.MTB-lukkopolkimet ovat pienempiä kuin maantievastaavat ja sallivat yleensä molemminpuolisen kiinnittämisen. Suosituimmat ovat Shimanon SPD-polkimet (nimestä Shimano Pedalling Dynamics) – jopa niin suosittuja, että termi ”SPD” on lähes korvannut ”clipless”-sanan englanninkielisissä piireissä. Ne ovat myös erinomainen vaihtoehto lukkopolkimiin tutustuessa.Lukkopolkimet toimitetaan klosseilla, jotka ruuvaat kenkiisi. Polkimia ei voi käyttää ilman yhteensopivia kenkiä ja klosseja.Muitakin MTB-lukkopolkimien valmistajia on saatavissa, joista tunnetuimmat ovat Crank Brothers, Look ja Nukeproof.Huomaathan, että klossit eivät aina ole muiden kenkien kanssa yhteensopivat. Lue aina tuoteselostus saadaksesi lisätietoa.

Tyypillisiä flat-polkimia maastopyöräilyyn

Polkimet maantieajoon

Maantiekuskit ovat perinteistä porukkaa. Siitä syystä omistautuneiden maantieajajien joukossa käytetyimmät polkimet ovat maantielukkopolkimet. Toisin kuin maastopyöräilyssä käytettävät vastaavat, näissä on vain yksipuolinen kiinnitys ja vielä laajempi kontaktipinta lisääntyneeseen voimansiirtoon ja jäykkyyteen.Myös nämä polkimet vaativat klossien asentamisen kengänpohjiisi. Kuten MTB-polkimienkin kanssa, klossit tulevat yleensä polkimien mukana.Suurin osa lukkopolkimien kannattajista väittävät, että jalan polkimeen lukitseminen mahdollistaa paremman voimansiirron ja tehokkaamman polkemisen. Uskoit siihen tai et, kenkien polkimiin kiinnittämisessä ja polkemisessa vaan on jotain jännittävää. Se myös tuntuu nopeammalta!Brändejä, joita harkita ovat muun muassa Look – maantiepyöräilijöiden rakastama valmistaja, joka on myös lukkopolkimien alkuunpanijat, Shimano SPD SL-järjestelmällään ja Speedplay omannäköisillä pyöreillä polkimillaan, joissa on suurempi kelluvuussäde – määrä kuinka paljon jalkaterälläsi on pyörimisvaraa polkimessa lukittuna.

Säännöt ovat rikkomista varten!

Vaikka suurin osa maantiekuskeista ovat sitkeitä maantielukkopolkimien kannattajia, löytyy kuitenkin ryhmä ajajia, jotka käyttävät SPD-polkimia maantiepyörissään. Vaikka monet pitävät tätä vääräoppisuutena, SPD:eiden käytössä maantiepyörissä on etunsa: voit käyttää maastopyöräkenkiä, joissa on huomattavasti helpompi kävellä, etkä tarvitse useaa kenkäparia jos sinulta löytyy myös maastopyörä. SPD-polkimet voivat myös suoriutua paremmin kuin puhtaasti maantielle suunnitellut polkimet menon muuttuessa mutaiseksi.Maastokäyttöön tarkoitetut flat-polkimet sopivat erinomaisesti myös kaupunki- tai työmatkapyöräilyyn. Ne ovat pomminkestäviä, tarjoavat laajaa pinta-alaa ja tapit estävät kenkien liukumista. Ne eivät välttämättä näytä kovin hyviltä tietyissä klassisissa pyörämalleissa, mutta muuten suosittelemme niitä vahvasti kaupunki- ja retkikäyttöön.Jos gravel-ajo on sinun juttu, SPD-polkimet ovat todennäköisimmin ensimmäinen valintasi, vaikka gravel-pyörät muistuttavatkin enemmän maantiepyöriä. Ne karistavat lian hyvin, mahdollistava tukevampien MTB-kenkien käytön ja ne voi jättää rauhaan jopa vuosiksi ilman säätämistä.

Kengät

Kenkiisi vaikuttaa suuresti poljinjärjestelmä, jota käytät.

Kengät maantieajoon

Suurin osa maantieajajista etsivät maantiespesifistä kenkää, joka on suunniteltu toimimaan 3-reikäisillä klosseilla ja maantiepolkimilla. Nämä kengät tuuppaavat olemaan kevyitä, aerodynaamisia ja jäykkiä. Monelle se on ainoa, millä on väliä ja jos sinulla ei ole aikeita jättää pyörääsi ja kävellä ympäriinsä, nämä kengät ovat ihanteelliset.Jos taas haluat kengät, jotka sallivat tepastelun vahingoittamatta klosseja tai kengänpohjia, ehkä maantiekenkä/-poljinjärjestelmä ei ole sinua varten.

road_shoes

Tyypillinen maantiepyöräkenkä

Kengät maastopyöräilyyn tai graveliin

Maastopyöräilyyn ja gravelajoon käytetään kahdentapaisia kenkiä – lukkopolkimiin yhteensopivia ja niitä, jotka on tarkoitettu flat-polkimilla ajoon.Maastopyöräkengät SPD-polkimia varten on suunniteltu erittäin kestäviksi, pohjat sallien mukavan kävelyn ilman liukastelua tai klossien tuhoamista. Kengissä tuuppaa olemaan remmit, BOA-kiinnitys tai niiden yhdistelmä.Maastopyörät flat-polkimiin ovat vähän samanlaiset kuin skeittikengät, pitävillä, mutta samalla jäykillä pohjilla.