Bikesterin opas syyspyöräilyyn

Bikesterin opas syyspyöräilyyn

Suurin osa meistä on yksinkertaisesti samaa mieltä siitä, että kesä on parasta aikaa pyöräillä. Mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, että se olisi ainoa vuodenaika, jolloin voimme nauttia ulkoilusta kahden pyörän päällä. Oikeilla varusteilla ja valmisteluilla voit pyöräillä viileämmissä sääolosuhteissa aivan yhtä lailla kuin lämpiminä suvipäivinä. Vaikka syksy onkin koleampaa ja kosteampaa aikaa vuodesta, se on silti kerrassaan mahtava pyöräilykausi.

Miksi pyöräillä syksyisin?

Koleampi sää ei todellakaan ole mikään syy laittaa fillari talvisäilöön kesän päättyessä. Ympärivuotinen pyöräily tekee hyvää mielenterveydellesi, parantaa immuunijärjestelmääsi ja auttaa pitämään kilot kurissa. Säästät myös huomattavia summia rahaa, jos esim. pyöräilet töihin! Mukava ympärivuotinen pyöräily on helppo varmistaa tekemällä pienet ja yksinkertaiset muutokset niin polkupyörääsi kuin vaatekaappiisikin. Syksy on todella kaunista aikaa ja, jos pyöräilet säännöllisesti, huomaat lehtien muuttuvan rehevän vihreästä uskomattoman upeaksi väriloistoksi. Nyt ylös, ulos ja pyörän päälle!

Otamme tässä esille muutamia vinkkejä, joiden avulla syysajosi onnistuvat taatusti.

Ei kurja sää, vaan väärä vaatetus

Syksy ei välttämättä tarkoita samaa kuin kurja sää, vaikkei sitä "intiaanikesään" voidakaan verrata. Suomi ei valitettavasti ole tunnettu lämpimistä ja aurinkoisista sääolosuhteistaan ja voidaankin todeta, että vettä tulee reippaasti myös kesäisin – ja usein! Joten hanki itsellesi hyvä sadetakki. Nykyään voit ostaa laadukkaan kuori- tai softshell-sadetakin pikkurahalla. Se on itsestäänselvä vaatekappale varsinkin syksyisin niin työmatka- kuin huvi- ja retkipyöräillessäkin. Yritä löytää mieluiten pyöräilyyn tarkoitettu malli, jonka pidempi selkäosa suojaa hyvin myös takamusta.

Suojaamalla myös alavartalosi, pyöräily sateella on vieläkin hauskempaa. Sadehousuja kun löytyy nykyään jokaiseen makuun! Ne eivät välttämättä ole kaikkein seksikkäin vaatekappale, mutta sateella olet varmasti tyytyväinen omistaessasi parin! Ne on helppo pukea tavallisten housujen päälle ja ne kuivuvat nopeasti, joten uusia seikkailuja ei tarvitse odotella kauan.

Vaatevinkit syyspyöräilyyn

Sateenkestävää pyöräilyasuasi on hyvä täydentää hankkimalla vedenpitävät tai osittain vedenpitävät kengät (saappaat ovat vielä parempi vaihtoehto) tai kenkäsuojat, jotka on valmistettu samasta materiaalista kuin vedenpitävät sadehousut.

VAUDE Escape Bike Light Takki Naiset
VAUDE Escape Bike Light Takki Naiset, musta musta
VAUDE
OVH 109,95 € alkaen 42,95 €
Pikatoimitus
- 60 %
Gonso Job Työmatka-sadetakki Naiset, musta
Gonso Job Työmatka-sadetakki Naiset, musta musta
Gonso
Job Työmatka-sadetakki Naiset, musta
OVH 239,95 € 90,95 €
Pikatoimitus
- 62 %

Toiminnalliset ja tyylikkäät pyöräilyvaatteet


Suojaa pyörä märältä

Myös pyörä on hyvä suojata märältä ja kostealta. Ehdoton edellytys sateisella säällä ajettaessa on kunnolliset lokasuojat, jo sinun itsesikin kannalta. Jos mahdollista, niin suosittelemme valitsemaan pysyvästi ruuveilla kiinnitettävät lokasuojat, mutta klipsikiinnitteisetkin ovat parempi vaihtoehto kuin ei ollenkaan.

Pidä ketju rasvattuna märän kelin voiteluaineella ja pyyhi hiekka ja lika pois ketjusta mahdollisimman usein. WD40 tai rasvanpoistoaine voivat myös auttaa ketjun puhdistuksessa: laita ainetta hieman rätille ja vedä ketju tasaisesti rätin läpi.

Pyörän ketjujen puhdistus ja öljyäminen- pyörän huolto syksyllä

Renkaat

Oikeanlaiset renkaat edesauttavat pyöräilyä kostealla tienpinnalla. Jos työmatka- tai retkipyöräilet, on hyvä hankkia renkaat, joissa on riittävästi kulutuspintaa ja suositeltavaa on myös pistosuojaava Kevlar-nauha ulkokumin alla. Rengaspaineita on myös syytä laskea hieman tavallista matalemmalle, sillä se parantaa pitoa, vaikka rengasrikon riski kasvaakin jonkin verran. Jos et halua vaihtaa renkaita, niin varmista, että nykyiset renkaasi ovat täysin kunnossa ja, että niissä on riittävästi kulutuspintaa. Mutta jos mahdollista, niin vaihda renkaat isompiin, sillä pito paranee huomattavasti märillä ja kosteilla tienpinnoilla.

Continental Ride Tour Clincher Rengas 28" Reflex, beige
Continental
Ride Tour Clincher Rengas 28" Reflex, beige
N/A
Continental Top CONTACT Winter II Premium Taitettava rengas 28" Reflex
Continental Top CONTACT Winter II Premium Taitettava rengas 28" Reflex
Continental
Top CONTACT Winter II Premium Taitettava rengas 28" Reflex
OVH 67,95 € 61,95 €
SCHWALBE CX Comp Clincher Rengas Active 26x2.00" K-Guard SBC, musta
SCHWALBE
CX Comp Clincher Rengas Active 26x2.00" K-Guard SBC, musta
N/A

Pyörän renkaat


Jarrut

Itsestään selvä juttu, mutta varmista kuitenkin, että jarrut toimivat kunnolla. Tämä pätee tietysti aina kun ajat, mutta erityisesti märällä säällä. Jos olet itse epävarma jarrujen säätämisestä, niin paikallisessa pyöräliikkeessä homma hoituu nopeasti ja luotettavasti. Jarrupalojen/-levyjen tulisi olla melko uudet tai ainakin hyvässä kunnossa, ja vaijerit tulisi säätää siten, että sinun ei tarvitse painaa jarrukahvaa aivan pohjaan asti jarrutettaessa.

Valaistus

Kun aamut ovat pimeitä ja päivät alkavat hämärtyä jo iltapäivällä, on erittäin tärkeää varustaa pyörä asianmukaisilla valoilla. Työmatkoille, retkipyöräilyyn ja aktiiviseen käyttöön dynamovalaistus on paras vaihtoehto eli sinun ei tarvitse huolehtia akuista tai ladata valojasi – poljet vain, niin ne kytkeytyvät päälle. Niitä on myös vaikeampi varastaa, joten sinun ei tarvitse poistaa lamppuja, kun lukitset pyörän. Hyvä valaistus auttaa sinua näkemään ja näkymään, mikä on välttämätöntä pimeissä ja hämärissä olosuhteissa.

Jos dynamovaloja ei ole mahdollista asentaa polkupyörääsi, saatavilla on monia erinomaisia ja kirkkaita USB-ladattavia valoja, jotka on helppo kiinnittää pyörään ja pakata mukaan reppuun. Suosittelemme ladattavia lamppuja kertakäyttöisillä alkaliparistolla toimivien sijaan.

Pyörän valot syksyllä
Axa Compactline 35 Steady Auto Etuvalot Seisontavalotoiminnolla
Axa Compactline 35 Steady Auto Etuvalot Seisontavalotoiminnolla
Axa
Compactline 35 Steady Auto Etuvalot Seisontavalotoiminnolla
OVH 28,95 € 22,95 €

Pyöränvalot


Vaatetus

Syksyn sää voi olla melko arvaamaton. Se voi muuttua suhteellisen nopeasti lämpimästä hyvin kylmäksi, usein muutaman päivän kuluessa. Olemme jo maininneet sadevaatteet, mutta millainen vaatetuksen tulisi olla sadeasun alla tai ylipäätään kuivalla säällä?

Ajattele sipulia, kun mietit oikeanlaista pukeutumista - kerrospukeutuminen sään mukaan on paras vaihtoehto. Välikerroksen alla olevan aluskerroksen ja svetarin tai fleecen tulisi olla riittävä useimpiin sääolosuhteisiin. Jos on todella kylmä, niin ohut untuvatakki on erinomainen vaihtoehto ja se sopii myös hyvin sateenkestävän kerroksen alle. Kerrospukeutuminen on siitä helppoa, että voit riisua kerroksen kerrallaan, jos tulee liian lämmin, eikä sinun tarvitse kantaa mukanasi raskasta ja isoa päällystakkia.

Pyörälaukut

Hanki ehdottomasti vedenpitävät pyörälaukut. Suosittelemme lämpimästi pyörälaukkuparia, joka kiinnitetään takatavaratelineeseen. Nämä ovat tilavia ja useimmiten täysin vedenpitäviä. Näin selkäsi ei myöskään rasitu ja vältät myös ns. hikisen selän oireyhtymän. Jos sinun on kuitenkin käytettävä reppua, niin hanki mieluusti sellainen, joka on suunniteltu pyöräilyyn ja, jonka painojakauma on optimaalinen. Lisäksi on plussaa, jos reppu kestää kaatosateen, vaikka repun sadesuoja kuuluukin jokaisen määrätietoisen pyöräilijän perusvarusteisiin.

Pyörälaukut- ja korit


Löydät Meidät Myös

Copyright © Bikester – All rights reserved