paypal.continue.text1

paypal.continue.text2
paypal.continue.text3

Odotathan vielä hetken. Tilaustasi käsitellään parhaillaan.

Opas sähköpyörän valintaan

Miksi sähköpyörä

Sähköpyörästä on moneen. Se soveltuu monipuoliseen käyttöön sekä vapaa-aikaan että myös työmatka-ajoon. Tarkoituksena on saada lisää ajonautintoa sähkömoottorin avulla. Ne tarjoaa myös uusia mahdollisuuksia ja voimaa liikuntarajoitteisille, sekä tekevät tavallisesta pyöräilystä mukavampaa ja vähemmän hikistä. Sähköpyörä tarkoittaa suurempaa nopeutta vaivattomasti. Nämä polkupyörät ovat myös ihanteellisia perävaunun tai muun kuorman vetämiseen. Sähköpyörä  tekee pyöräilystä houkuttelevampaa monille vähemmän pyöräileville. Ne tarjoavat maaseudulla ja erityisesti myös kaupungilla halpaa, ympäristöystävällistä ja terveellistä vaihtoehtoa autolle. Polkeminen sähköpyörällä on kevyempää, joten se voi motivoida kulkemaan pidempiä matkoja pyörällä. Sähköpyörä sopii erityisesti työmatkan taittoon, polkupyöräretkelle perheen kanssa, raskaamman kuorman vetämiseen ja liikuntarajoitteisten käyttöön.

Mikä on sähköpyörä?

Sähköpyörä on pyörä, jossa polkemista tehostetaan akusta tulevalla energialla. Sähköavusteisen polkupyörän ero tavalliseen polkupyörään on sen rakenteessa. Siinä on sähkömoottori, akku, elektroninen moottorin ohjausjärjestelmä ja kampien liikkeentunnistusanturi. Useimmissa malleissa voit myös valita eri moottoriapuohjelmia jatkuvan avustuksen tai moottoriavustuksen tason valinnan välillä. Toinen yleinen lisävaruste on myös ohjaustangon näyttö, josta näkee akun latauksen tilan. Sähköpyörällä ajaminen on naurettavan helppoa. On kuin ajaisit tavallisella pyörällä, saat vain apuvoimia, tehoa ja pääset kovempaa. Useimmat sähköpyörät luokitellaan Suomessa polkupyöriksi, mutta mikäli moottorin teho on varsin korkea, pyörä luokitellaan mopoksi, mikä tekee sen ajosta ajokortin vaativaa.

 

 

Mitä eroa moottoreissa on?

Sähköpyörässä moottori voi olla asennettuna kolmeen eri paikkaan. Se voi olla etu- tai takarenkaassa tai keskiössä.

 

 

Moottori eturenkaaseen asennettuna asennettuna on varsin edullinen vaihtoehto, johon voi yhdistää minkätyyppiset vaihteet tahansa sekä myös jalkajarrun. Paino kohdistuu tässä vaihtoehdossa pyörän etuosaan, mikä vaikuttaa pyörän pitoon ja hallittavuuteen negatiivisesti. Myös eturengasta irrottaessa täytyy irroittaa muutamia kaapeleita, jotka kulkevat moottorista akkuun.

 

 

Moottori takarenkaaseen asennettuna on myöskin edullisempi vaihtoehto kuin keskiöön asennettu moottori ja takarenkaaseen asennettu moottori tekee pyörästä vakaamman verrattuna eturenkaaseen asennetusta moottorista. Tähän vaihtoehtoon ei voi yhdistää jalkajarruja ja kuten eturenkaaseen asennetun moottorin lailla myös tästä täytyy irroittaa muutamia kaapeleita, mikäli takarengas pitää irroittaa.

 

 

Keskiömoottori tuo etunaan pyörälle tavallisen pyörän kaltaisen ajotuntuman ja ulkonäön. Tässä ratkaisussa voimanjako tapahtuu normaalisti rattaiden ja ketjujen välityksellä takarenkaaseen. Keskiöön asennettava moottori on renkaisiin asennettavia moottoreita arvokkaampi ja myös vaativampi asentaa.

Milloin sähköpyörän akku pitää ladata?

Sähköpyörän akku ei lataudu itsestään ajon aikana, kuten monet luulevat, vaan se on ladattava erikseen ajojen välissä. Akun lataaminen aivan täyteen kestää tavallisesti kahdesta viiteen tuntia. Akun lataaminen on nykypäivänä hyvin yksikertaista, lähes kuten puhelimen akun lataaminen tavallisessa sähköpistokkeessa. Uusien sähköakkujen kohdalla ei tarvitse huolehtia akun niin sanotun muistin heikkenemisestä. Tämä tarkoittaa sitä, että akun voi ladata tarpeen mukaan myös vaikka se ei olisikaan vielä täysin tyhjä. Li-Ioni-akut eivät menetä kapasiteettiaan, vaikka täydentävä lataus ei olisikaan aina täysin akkua täyttävä. Li-Ioni-akkujen kohdalla jopa suositellaan, ettei niiden anneta joka kerta tyhjentyä aivan kokonaan ennen uutta lataamista. Akku tulee ladata vähintään noin kerran kuukaudessa täyteen, jotta akun varauksen tunnistusjärjestelmä pysyy päivitettynä. Akun voi yksinkertaisesti jättää kiinni pyörän runkoon tai irroittaa sen latauksen ajaksi.

Huomioitavaa sähköpyörää hankkiessa

Renkaat ja niiden ilmanpaine on merkittävä tekijä sujuvaan ajamiseen ja sähköpyörän yleiseen ajomukavuuteen. Oikea ilmanpaine on juuri yksi tärkeimmistä asioista, jota sähköpyörän käyttäjän tulisi muistaa. Renkaiden enimmäispaine on merkitty niiden kylkeen useimmiten niin bar:eina, kuin psi:nä. Ajaminen liian tyhjillä renkailla merkitsee suurempaa vierintävastusta, joka lisää suoranaisesti kitkaa ja pienentää näin ollen akulla muuten saavutettavaa ajosädettä. Liian tyhjillä renkailla ajo haurastaa myös renkaiden kylkiä, joten se altistaa renkaat helpommin rengasrikolle.

Oikea ilmanpaine riippuu pääasiassa renkaan tyypistä ja pyörän kokonaispainosta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että renkaiden paine tulee tarkastaa aina muutaman viikon välein ja sen tulisi olla kolmen ja viiden baarin välillä, riippuen tietenkin renkaiden omista suositusarvoista. Kapeammissa renkaissa voi pitää yleistäen korkeampaa painetta kuin leveämmissä renkaissa.

Renkaiden ohella tehokkaat ja turvalliset jarrut ovat sähköavusteisen pyörän tärkein osa. Sähkömoottorin avustus mahdollistaa varsin reippaan vauhdin ja ajoturvallisuuden takaamiseksi jarrujen täytyy toimia pommin varmasti.

Monissa sähköpyörissä on starttiapu, joka auttaa tehokkaasti esimerkiksi mäkilähdöissä. Tämä antaa vauhdin nollasta aina 6 km/h. Työntöapu auttaa matkanteossa pitämään vauhtia yllä ja se antaa todella huomattavaa apua varsinkin ylämäissä. Joidenkin sähköpyörien ohjaustangossa on kahva, josta voi säädellä sähköavustuksen tasoa ajamisen aikana. Vaikka sähköpyörässä on startti- ja/tai käynnistysapu, niin se luokitellaan virallisesti kuitenkin polkupyöräksi.

Sähköpyörä on reilusti painavampi kuin tavallinen polkupyörä. Se painaa tavallisesti n. 30 kg ja on varustettu varsin leveillä sekä tukevilla renkailla. Suuremman painon ja korkeampien nopeuksien takia sähköpyörien rungot altistuvat kovemmalle rasitukselle kuin tavallisen polkupyörän runko. Monet sähköpyörät ovat erikoisvalmisteisia ja niinpä niiden runkoon on integroitu kaikki tärkeimmät komponentit, kuten moottori ja akku. Nopeamman luokan sähköpyörissä suositaan usein MTB-tyylistä runkoratkaisua, joka on omiaan pyörän käsiteltävyyden, jäykkyyden ja painopisteen hallitsemisen suhteen.

Millainen sähköpyörä sopii minulle?

Sähköpyöräksi luokitellaan polkupyörä, jossa on polkemista helpottava sähkömoottori. Sähköpyöriä on nykyisin markkinoille hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin niin perinteisestä kaupunkiajosta pidemmän matkan retkipyöräilyyn ja vaativien olosuhteiden maastopyöräilyyn.

Sähköavusteinen kaupunkipyörä

Kaupunkipyörälle perinteiseen tyyliin ryhdikkään ja mukavan ajoasennon tarjoava pyörä mahdollistaa sähköavustuksen ansiosta entistä mukavamman ajomatkan esimjerkiksi päivittäin työpaikalle. Sähköpyörällä kauppaan lähteminen ei tunnu lainkaan epämiellyttävälle ja päivittäiset askareet hoituvat käden käänteessä.

Sähköavusteinen hybridi-pyörä

Hybridi-pyörä on urheilullinen pyörä jokapäiväiseen ajoon. Sen urheilullinen ajoasento mahdollistaa reippaan, hieman pidemmänkin työmatkapyöräilyn. Hybridi-pyörällä teet myös vapaa-ajalla reippaita pyörälenkkejä. Hybridi-pyörässä yhdistyvät useamman pyörätyypin ominaisuudet optimaalisella tavalla tehden siitä ihanteellisen pyörän aktiiviseen arkeen.

Sähköavusteinen retkipyöräilyyn

Sähkömoottori voi tuoda retkipyöräilyyn aivan uusia ulottuvuuksia. Sähkömoottori voi kannustaa aloittelevia retkipyöräilijöitä pidemmille matkoille ja mahdollistaa kokeneimmille entistä villimpien reittisuunnitelmien tekemisen. Retkipyörät ovat usein jo alumperin hyvin varusteltuja. Tehokas ajovalo, turvallisen napakat jarrut ja hyvät matkatavaroiden kuljetusmahdollisuudet kuuluvat hyvän retkipyörän varusteluun.

Sähköavusteinen maastopyörä

Uusin trendi sähköpyörien maailmassa ovat sähköavusteiset maastopyörät. Sähköavusteinen maastopyörä antaa aivan uudenlaiset mahdollisuudet maastopyöräilyyn tutustumiseen kaikenkuntoisille pyöräilijöille. Jyrkät mäet eivät ole enää este kenellekään. Sähköavusteinen maastopyörä sopii mainiosti myös kaupunkiajoon ja mitä parhaiten urheilulliseen työmatka-ajoon.

Tutustu sähköavusteisiin pyöriimme täällä.

Muita usein kysyttyjä kysymyksiä

Minkä ikäiset saavat ajaa sähköavusteisella pyörällä

Yleisesti alle 25 km/h kulkeville sähköavusteisille pyörille ei ole ikärajaa. Jotkut merkit jopa tarjoavat sähköavusteisia pyöriä lapsille ja nuorille sopivissa koissa. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että pyörä on lapselle sopivan kokoinen, ja että lapsi hallitsee pyörän kaikissa nopeuksissa.

Miten pitkän matkan akun lataus kestää?

Tähän yleisesti esitettyyn kysymykseen ei ole yhtä yksinkertaista vastausta. Sähköakut ja -moottorit kehittyvät kaiken aikaa ja samoin niiden latauksen kesto. Akun kestoon vaikuttavat etenkin käytetty teho, maasto-olosuhteet sekä pyöräilijän, pyörän ja matkavarusteiden yhteispaino. Näiden muuttuvien tekijöiden vuoksi tarkkaa kilometrimäärää on mahdoton määritellä.

Saako sähköavusteisella pyörällä ajaa pyöräteillä?

Sähköavusteisella pyörällä tulee ajaa pyörätiellä, mikäli sellainen löytyy. Yli 25 km/h kulkevilla sähköpyörillä tulee ajaa autokaistalla.

Voiko sähköpyörän vakuuttaa?

Alle 250 W ja alle 25 km tunnissa kulkeva sähköavusteinen polkupyörä luokitellaan polkupyöräksi ja sen voi toki vakuuttaa. Sähköavusteinen pyörä on usein varsin arvokas ja sen vakuuttaminen on jopa suositeltavaa. Ota yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi ja juttele tarkemmin heidän vakuutusvaihtoehdoistaan.

E-Bike

TARVITSETKO APUA?
Ota yhteyttä asiantuntevaan asiakaspalveluumme paikallispuhelun hinnalla. Avoinna ma-pe
klo 11-18
09-427 04 102
UUTISKIRJE
Uutiskirjeen tilaajalle 10 € alennuskoodi kiitokseksi.
Kuule tarjouksistamme ja uutuuksistamme ensimmäisten joukossa 4.
TYYTYVÄISET ASIAKKAAMME
Oletko tyytyväinen palveluumme?
Kirjoita arvostelu ja auta muita löytämään
erinomaiset tuotteemme.